Medeltidsdag på Torpa stenhus

I lördags var det medeltidsdag på Torpa stenhus och vi tänkte att vi skulle åka dit och titta.
Det var inte så jättestort, men det fanns lite aktiviteter för barnen att göra, en liten marknad med medeltida hantverk och godis och om man ville kunde man gå in i huset på en rundvandring, men vi gjorde inte det, barnen är för små för att uppskatta det tror jag.

Vi började med att killarna blev dubbade till riddare. Han som satt på tronen och gjorde det var han som äger hela Torpa stenhus, så han är greve tror jag och har rätt att dubba folk om vi levt förr, så det var lite häftigt. Killarna fick ett mynt som bevis att de blivit dubbade. Wille var så nervös där han satt framför greven, axlarna ryckte och han rörde oroligt på läpparna, ovanligt att se honom rädd. Kanske var det för det riktiga svärdet som lades på hans axlar.
Killarna ville såklart prova på att skjuta pilbåge, förlåt, långbåge. De var riktigt duktiga och Aron som fick skjuta med en stor båge var riktigt träffsäker och duktig. Wille träffade också måltavlan flera gånger. Kim ville naturligtvis också prova på, han och Erik hade duell och skulle tävla, naturligtvis.

Det fanns även träsvärd och sköldar som barnen kunde låna och träna sig på att slåss, vilket mina killar naturligtvis gjorde.

Vi fikade lite och sedan ville killarna prova på en medeltidslek som går ut på att man sitter på en stock och försöker slå ner varandra med halmsäckar. Det var roligt att se på och de ramlade av flera gånger, men lika snabbt var de uppe igen och skulle ha revansch.
Amanda hon hängde bara med, hon satt i sin vagn eller strosade omkring och bara  tittade på alla människorna.

När vi gått runt på marknaden ett tag och kände oss nöjda åkte vi hem. Vi köpte lite godis på vägen ut och lite trähantverk, en provsticka med magnet och ett grytunderlägg som man kan dela på om man har någon större plåt.

Vi kände oss helnöjda och hade sån tur med vädret, strålande sol. Nästa år kanske vi satsar på att åka till Varbergs fästning på deras medeltidsdagar och då ha tidsenliga kläder på sig.

 

Torpa stenhus

Här dubbas Wille till Sir William av Viskafors

Aron skjuter långbåge

Kim ville också prova båge

Amanda hänger bara med

Killarna leker en medeltidslek

Sticka med magnet

Grytunderlägg

2 Responses to Medeltidsdag på Torpa stenhus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *