Rabarbersaft

Någon gång måste vara den första!
Jag har vågat mig på att koka saft, lite nervöst var det, men ibland måste man våga ta språnget och prova något nytt.
Den blev jättebra och de flesta flaskorna ligger i frysen och väntar på varma dagar.
Detta recept är från Hilda.
Jag bytte ut några hundra gram rabarber mot jordgubbar, för att få lite rundare smak.

 

Rabarbersaft

Hildas rabarbersaft

2 kg rabarber
3 l vatten
9 dl socker
1 citron
1 krm kanel

Tvätta och skär stjälkarna i cm-stora bitar.

Koka upp dem med vattnet i en stor kastrull och låt koka ca 10 minuter. Sila sedan allt genom en silduk eller annat tyg. Jag använder en kökshandduk (använd ingen du är rädd om för det blir fläckar som är svåra att få bort). Koka upp vätskan igen tillsammans med sockret, den pressade citronen och kanelen. Ta bort eventuellt skum med en sked. Sedan är det klart att hälla på rena flaskor. Eftersom saften inte innehåller något konserveringsmedel så håller den en dryg 1 vecka i kylen. Behåll 1 flaska i kylen och stoppa resten i frysen.

 

One Response to Rabarbersaft

  • Nina:

    Ser gott ut! Vi ska försöka oss på att göra saft på svarta vinbär, men vi behöver plocka lite bär först… 😛

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *