Rabarberbröd

Jag provade ett nytt spännande recept där jag använde det som blev kvar när jag gjort rabarbersaft.
Jag hade även i 1 dl solroskärnor.
Receptet är hämtat från Hildashem.se ( en hemsida väl värt att besöka, bara hennes bilder är underbara och man kan sitta timmar och bara titta runt.)
Prova du också!

Rabarberbröd

 

Hildas rabarberbröd

50 g jäst
ca 5 dl vätska (2 mjölk  och 3 vatten)
ca 3 msk farinsocker
ca 3 dl ”rabarberrester”
en nypa salt
1/2 dl flytande smör/olja

Havregryn
Grahamsmjöl
Kornmjöl
Dinkelmjöl
Vetemjöl

Om du vill att det ska gå snabbt så värm vätskan till ca 37 grader (fingervarmt) och blanda upp med jästen. Ibland så bakar jag på kall vätska, för att få ett mer smakrikt bröd, men då jäser degen mycket långsammare. Jag kanske sätter en deg på morgonen och bakar ut den på eftermiddagen eller kvällen.

Tillsätt övriga ingredienser under omrörning. Vad gäller min mjölblandning så ser den väldigt olika ut beroende på vad jag har hemma i skafferiet men på ett ungefär består den i listan ovan. Jag använder ungefär 4 dl havregryn och sedan häller jag på av de olika mjölsorterna tills degen ser lagom fast ut. Den får inte bli torr, låt den hellre vara lite kladdig. Låt jäsa i ungefär 1 timma.

Arbeta degen lite till i assistenten och tillsätt eventuellt ytterligare mjöl om degen är väldigt kladdig. Efter det så klickar jag ut degen i en muffinsplåt i teflon och penslar med vispat ägg för att sedan strö över sesamfrö. Har du ingen muffinsplåt kan du bara rulla till vanliga bullar och lägga på en mjölad plåt.

Låt jäsa i ytterligare 15 minuter och stoppa sedan in i ugnen i 220 grader i ca 10 minuter.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *