Monthly Archives: januari 2016

Mor- och sondate

Jag har börjat med dater med pojkarna, en och en. Vi ska göra en extra planerad aktivitet i månaden. Ibland något litet och ibland något större. William ville åka pulka med mig och han ville lära sig baka bullar. En eftermiddag klädde vi oss för pulkabacken och gav oss ut medan bulldegen jäste. Vi hade varsin stjärtlapp som vi åkte på och backen som låg i skogen hade både stenar och stubbar vilket kändes dagen efter.

Vi hannäven med snöbollskrig och då är stjörtlapparna bra verktyg eftersom man kan ösa snö med dem.

Vi gick sedan in och bakade ut bullarna. William gjorde alla och hade massa pärlsocker på dem. 

En rolig och härlig dag med mycket skratt och prat.  
    
    
 

Mitt beroende

Jag har fått ett beroende, nämligen nyttiga bollar. Detta är det enda som jag verkligen tycker är gott. Det bästa är att det räcker att bara ta en eller två bollar för att sötsuget ska lägga sig.

Jag tager vad jag haver när jag gör dem och här har jag tagit i:

Kokosfett, solroskärnor, kokos, gojibär, aprikoser, ananas, tranbär, mandel, chiafrön , mörk choklad och salt.  

Ullaredsdate

Jag, min syster och mamma tog en liten tur till Ullared. Jag följde mest med för sällskapets skull, men på något konstigt sätt hoppade det ner saker i min korg. Du hörde rätt- en korg!  

Vi hade jättetrevligt och tog paus för lunch innan shoppandet fortsatte. Inte ofta jag är där och knappt handlar men jag överlevde.

 

Nyår

   
    
 

Resan lider mot sitt slut

Så var det dags att börja resan hemåt efter några härliga dagar. Vi gick ombord på kvällen och fick då möjlighet att se Helsingfors i kvällsljuset.

Denhär gången fick vi ett rum längre ner i båten, utan utsikt.

Vi tillbringade mycket tid i lekrummet jag och Amanda medan Kim och pojkarna sprang runt på båten och utforskade den. Det kom några figurer på besök men Amanda tyckte  de var läskiga.

På morgonen åt vi en härlig frukostbuffé innan vi tog bussen hem mot Borås. Barnen hade sina plattor som de spelade på och Amanda målade och pysslade och en liten tupplur tog hon sig också. 

  
    
    
     

  

   
 

Svärföräldrarna

Härligt att vara med svärföräldrarna och barnen var med farmor stor del av dagen, de spelade spel, var ute i snön och tittade på templet. 

Vi gick till en pizzeria och åt och när vi kom tillbaka till deras lägenhet fick jag lite egentid som tillbringades i badkaret med bubblor, ett glas apelsinjuice och en bra bok. Ett härligt avslut på dagen.  

   
 

Templet i Helsingfors

Vi hade möjlighet att besöka templet under vår resa och det var ett vackert tempel. 

   
   

Framme 

Väl framme i Finland letade vi oss fram till templet där svärföräldrarna väntade på oss med en god middag. Det var roligt att träffa dem igen och barnen hade verkligen längtat efter sin farmor och farfar.

Vi fick sedan en sightseeing i Helsingfors som var intressant då jag aldrig varit där och min svärmor bott där i många år, så hon kunde staden innan och utantill. Vi åkte och tittade på massa olika byggnader och platser. Många var otroligt vackra och pampiga. 

Eftermiddagen fick jag och Kim själva och då gick vi i affärer och handlade lite. Jag var förvånad över hur dyrt allt var, speciellt maten.
  
  
    
 

Finland nästa

Den 27 december tidigt på morgonen började bilresan mot Stockholm. Naturligtvis blev det snöstorm och glashala på vägen, men vi körde lugnt och fint och var ute i så god tid att vi hann fram i tid utan problem. Barnen var så spända inför resan och hade svårt att sitta still.

Spänningen var på topp när vi fick köra på båten och sedan leta oss fram till vår hytt. Hytten hade bara 4 bäddar, så jag och Amanda fick dela på en som var 70 cm bred. Utsikten var häftig och barnen tillbringade mycket tid i fönstret. 

På kvällen åt vi deras middagsbuffé och den hade allt. Det fanns mat som var i olika kategorier och som det bara var att plocka och äta hur mycket man ville. Barnen åt sushi för glatta livet och Amanda åt vårrullar, pommes frites, köttbullar och glass.

De hade svårt att somna på kvällen, men efter långt tid slumrade de in. Själv låg jag och följde en stjärna hela natten.

  
   

Julen fortsätter

Juldagen började härligt och alla satt och lekte med sina nya julklappar, så jag och Kim kunde göra iordning middagen. Vi gjorde kalkon och potatismos. 

Mamma, pappa och Mari kom till lunch och vi åt gott. Efter spelade vi Cluedo som barnen fått i julklapp. Det är ett roligt spel där man får hålla huvudet på skaft.  

Vi åkte sedan alla till Ahlins där vi öppnade fler julklappar, umgicks och åt gröt med skinkmacka.   
    

   

Julafton

Julmiddag åt vi hos mamma och pappa tillsammans med större delen av släkten. Som vanligt fanns där allt möjligt och som alltid tog man lite för mycket. 

Årets Kalle Anka klockan tre var en självklarhet och den nya filmen verkade såå rolig. Vi skrattade så tårarna rann.

Tomten dök upp när mörkret föll och delade ut paket till alla som varit snälla. Vi delade sedan ut våra paket runt granen och öppnade dem i tur och ordning. Alla fick vi mycket av det vi önskat oss.

Det var skönt att åka hem på kvällen och bara njuta av julen.
  
   

 

Julaftons morgon

Efter en alldeles för kort natt (45minuter för min del) vaknade barnen klockan 5 och ville öppna sina julstrumpor. Efter det öppnade vi julklapparna runt granen. Katten ville också vara med men han tyckte papprena var roligast.   
    
    
   

Midvinternattens köld är hård…

…endast mamma är vaken.

Härlig kväll före julafton. Allt var färdigt, alla sov runt granen som herdarna och bara jag var vaken. En mysig tid där jag låg och tittade in i julgranens sken och lyssnade till barnen djupa andetag. 

En klanlista

Mamma hade tydligen önskat sig en födelsedagslista i julklapp, vilket hon meddelade mig två dagar före jul. Eftersom tiden kändes lite knapp, fick Aron hjälpa till att välja färg och stansa ut brickorna. Bilden blev lite mörk, men ni förstod nog hur den såg ut. 

Dekoration av pepparkakor

Att dekorera pepparkakorna tycker barnen är minst lika kul som att baka dem.  Min favorit var Amandas högtorn. Även provsmakning var tillåtet, även om vi tolkade det på olika sätt.  
    
 

Början på julen

Vi bjöd in Kims familj på lite julmys och kusinerna skulle byta julklappar. Vi passade även på att sjunga och prata. Trevligt att träffas som vanligt. Jag hade gjort risalamalta till kvällen och när alla hade ätit blev det 7 liter över.  Här har Amanda på sig en av julklapparna.  
    
  

    
 

Marsipan

Barnen ville göra lite marsipanfigurer till morfar i julklapp och det var ju tur att jag hade både grön och röd marsipan hemma. De fick även prova mina nya formar att göra figurer med.

   

 

Pepparkaksbak

Vi bakade pepparkakor med egengjord deg. Vilken skillnad i smaken det blev. Jag har en liten samling av pepparkaksformar och har över 100 st. Jag försöker alltid hitta nya när jag är ute i affärerna, året runt.

Barnen tycker det är roligt att baka och extra roligt med mycket att välja på.  
   

Julkickoff

Årets Julkickoff gick av stapeln några dagar innan jul som vanligt med min sida av släkten. Vi träffas alltid innan jul och sparkar igång julen med sång, musik och julgröt. En och annan julgodis slank också ner mellan sångerna. I år hade vi även pepparkaksprovning.  
    
   

  
 

Lucia

Amanda hade sitt luciatåg på dagis och ville naturligtvis vara lucia. Hon var lite nervös för att stå inför alla men det gick bra och hon kunde alla sångerna, trots att hon varit hemma två veckor innan för att det gick magsjuka på dagis och det ville vi inte ha hem innan jul.