Monthly Archives: april 2012

Man tager vad man haver

Vi hade varit och veckohandlat och medan vi plockade in varorna passade Amanda på att roa sig själv. Visst är det så att när det är tyst, att det är då man ska oroa sig för barnen. Vi hittade henne i biblioteket där hon hade öppnat förpackningen med toarullarna och staplat dem. Hon tyckte att det var jättekul och fick naturligtvis fortsätta med det tills hon tröttnade. Tänk att det ska vara så roligt att göra samma saker om och om och om igen.

 

Man tager vad man haver

 

 

 

Muffins

Aron och Alice ville baka muffins med olika färger. Alice ville ha gröna och Aron blåa. Det bästa med allt var att få slicka skålen och det syntes lång väg vad de hade gjort. Tyvärr syns inte färgerna så bra men deras tungor var verkligen färgade.
Jag tycker det är så smidigt att baka muffins för det går snabbt och enkelt, så barnen kan baka det själva.

 

Busiga färgglada ungar

Färdiga muffins

MUFFINS ca 15 st

100g smält smör
2 ägg –
2 dl socker – blandas
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver

Häll i formar ca 2/3 av formen för att de inte ska flyta över
200 grader i ca 10-12 minuter

Om man vill kan man göra enkel glasyr med florsocker och lite vatten till man fått önskad konsistens på den, ha i lite färg och bred på muffinsarna och dekorera med strössel. En lite festligare muffins

Herrgårdskakor

Aron ville baka något med mig, nu när det bara var han och jag hemma. Amanda låg och sov. Vi bestämde oss för att baka Herrgårdskakor som är liknande choklet ship cookies.

 

200 g smör –
4 1/4 dl socker – Blandas poröst med en elvisp.
2 ägg
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g hackad blockchoklad
(50 g hackad mandel) kan uteslutas

Klicka ut skedstora klickar. Stora mellanrum.

200 grader i ca 8 minuter eller tills de har en fin ljusbrun färg.

Lycka till!

Goda småkakor

Att vara tacksam för det lilla!

Just nu har jag drabbats av en dunderförkyldning. Jag kan inte komma på sist jag var så här sjuk.
Jag har fått ärva ögoninflammationen som Amanda hade förra veckan, huvudvärk som gör allt för att försöka spränga den lilla hjärna jag har kvar efter allt snytande. Öroninflammationen kom smygande igår och hela natten har jag vankat av och an för att få värken att försvinna, vilket inte hjälpte, så dagen har jag tillbringat hos mina  föräldrar i horisontalt läge med massa mediciner i örat, som gör så fruktansvärt ont, nu väntar jag på att det ska värka hål, då kan jag garantera att smärtan försvinner, men vägen dit är inte kul. Jag har även hostat så förskräckligt mycket och knappt kunnat få ner något för den svullna halsen.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta just nu, för allt gör bara så ont, men ibland ska det ju kännas att man lever. Det finns ändå mycket att vara tacksam över. Allt under axelhöjd mår bra, så jag får vara tacksam för det lilla.

Tyvärr har det inte blivit så mycket pysslande på sistone  som ni förstår, för den lilla tid jag får över måste jag använda för att återhämta mig. Jag håller på att virka barbapappafamiljen och garnet ligger bredvid mig i soffan, men orken är borta. Det kommer finnas tid till det också.

Jag har så mycket att vara tacksam för i mitt liv. Ibland leker vi tacksamhetsleken hemma och vi kastar då en ärtpåse till varandra och säger saker som vi är tacksamma för. Det är väldigt roligt och intressant vad barnen är tacksamma för. Vi har skrivit ner det mesta som vi har sagt och satt upp det på ytterdörren så att vi kan bli påminda om det varje dag. Ute i världen finns det så mycket ont och det känns skönt att vi som familj kan känna oss trygga och ha varandra och kunna vara tacksam över det vi har. Att inte ta allt förgivet. Det är ett bra  tips till andra, att göra en tacksamhetslista som man sätter upp i hemmet där alla kan se det. Kommer man på mer är det bara att skriva upp det.

 

Spegel, spegel på väggen…

Amanda upptäckte nyligen spegeln i hallen och först var hon helt konfunderad och tyckte att det var lite läskigt. Efter ett tag vågade hon sig fram för att titta på den lilla flickan som tittade så argt tillbaka. Några tittar senare gick hon fram och pratade med henne och nu springer hon dit för att visa allt, sina kläder, om hon har ett hårspänne eller om hon har fått en kaka. Spännande med en kompis som alltid finns där.

Som förälder är det alltid lika härligt att se hur ens barn utvecklas och hur de ser på saker och ting. Man inser att det finns en egen individ i den lilla kroppen och att de inom en framtid kommer vara en människa med en egen stark vilja. Som tur är så finns man som mamma alltid i närheten för dem och stöttar dem i allt de som de kommer gå igenom. Jag är så tacksam för att jag får vara mamma till tre underbara barn med härliga personligheter. Hur skulle livet vara utan dem?

 

Amanda har hittat en ny kompis

Vem är du?

Spillväska

Ofta när man klipper trådar i soffan lägger man dem på bordskanten. Hur ofta har de inte försvunnit på något konstigt sätt när man ska slänga dem? Såg en liten väska på en blogg som jag inte kommer på namnet på just nu, men jag tyckte det var en bra ide och försökte mig på att göra det. Längst upp är det en liten kudde fylld med ris som fungerar som tyngd och nåldyna. Jag gjorde även en liten saxhållare så att man har koll på den.
Den är smidig och flyttbar och man lägger den bara på närmsta bord där man sitter för tillfället. Den kommer nog få följa med lite överallt. Kul när man hittar små lösningar som gör livet lite enklare.

 

 

Spillväska att ta med sig

Far, jag kan inte få upp min kokosnöt

Barnen ville så gärna ha en kokosnöt när vi handlade och det var spännande att öppna den.
Låten ”Far jag kan inte få upp min kokosnöt” kom ideligen fram medan Kim försökte öppna den inbrottssäkra kokosnöten.
Först gjorde han hål med en skruvmejsel och hällde ut kokosmjölken, sedan tog  han fram stora yxan och försökte, men det är bara kokosnöten som är hel. Efter några enträgna försök tog han till hammaren och slog till så att bitarna flög, men han fick upp den iallafall. Barnen tyckte det var gott och man förstår verkligen innebörden i den sångtexten. Det är verkligen en svår nöt att knäcka.

 

En kokosnöt

Skruvmejsel och hammare

 

Yxan

 

Hammaren

Färsk kokosnöt

Gott med kokosnöt

 

 

Första gluggen

Wille tappade sin första tand för ett litet tag sedan och han var så stolt över den. Dock hade hans nya tand redan kommit upp bakom den lösa, så gluggen syns inte så tydligt, men man kan ana att den finns där.Han lade den i badrumsskåpet och gick för att ringa mormor och morfar för att berätta nyheten. Morfar berättade då att om han lade tanden i ett glas med vatten skulle tanden förvandlas till en peng till nästa dag. Glad i hågen sprang han upp och gjorde så, men när han skulle ut ur badrummet snubblade han på något sätt och tappade ut hela muggen i handfatet. Det tog ett bra tag att trösta honom för han var helt förtvivlad över att den var borta och att han inte skulle få en peng för den. Tänk vad livet kan vara jobbigt ibland.

 

Första gluggen

En bedårande liten påskkärring

Morgonen började bra med att Aron kom ner 5 .50 med ett brev som han hade skrivit och som han ville att jag skulle läsa. Tack o lov fick jag honom att gå upp i sitt rum och göra lite fler brev. Något senare var alla i familjen uppe och på väg till årets obligatoriska äggapickning. Barnen hade flitigt målat sina ägg på morgonen. Amanda var naturligtvis utklädd till en liten påskkärring och hon var en bedårande sådan. Klockan 8 var alla samlade och tävlingen kunde börja. Barnens ägg höll sig ganska länge men tillslut fick även de ge med sig. Då väntade en god frukost tillsammans och det fanns nybakat norrländsk tunnbröd som några hade bakat från 3.30 i morse, de var supergoda.

Vi åkte sedan hem och försökte få Amanda att sova, utan att lyckas naturligtvis, tänk att allt alltid ska krångla när man verkligen behöver det. Medan vi väntade på att hon skulle somna passade vi på att lyfta på hönan och smaka årets påskgodis. Jag är uppvuxen med dessa  hönor och naturligtvis var vi tvungna att köpa en till oss också. Nåväl, vid lunch åkte vi hem till mina föräldrar för att äta påskmiddag. Hela släkten var samlad och vi hade en god stund tillsammans med mycket mat, dricka och prat. Barnen gick på äggjakt ute i snön medan vi vuxna stannade kvar inne i värmen och åt lite godis ur godishönan.
Trötta men glad for vi hemåt och tog det lugnt.

Det är så härligt att fira påsk och varför vi egentligen firar den. Ibland tror jag att vi glömmer bort den riktiga anledningen till varför påsken finns, men jag är glad att den har en central roll i mitt liv. Jesus dog och uppstod och han lever idag.

 

 

En bedårande liten påskkärring

Den obligatoriska godishönan

Popcornbollar

Barnen ville ha popcornbollar, så jag gjorde det till hemaftonsgodis. De är super enkla att göra, men man får se upp så att man inte bränner sig på den varma massan. Detta måste en vuxen göra pga värmen.

4 l poppade popcorn
2 ½ dl smör –
3½ dl socker – koka detta i 3 minuter
1 1/4 dl sirap –

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.
Häll ut popcornen på en bricka eller en plåt. Häll över den kokande massan över popcornen. Vänta någon minut innan du gör bollar i valfri storlek, tryck hårt. De är ganska mastiga så tänk på vilka som ska äta, till barn räcker det med lite större än golfbollar medan till ungdomar passar tennisbollsstora.
OBS!!Använd plastpåsar på händerna. För att det inte ska bli för varmt brukar jag ta på mig fingervantar under.
Låt svalna i kylskåpet innan de äts.

På en sats brukar jag få ut ca 30 st medelstora bollar. De är väldigt populära och brukar gå åt som smör.

 

Mumsiga mastiga bollar

Goa mackor

Wille önskade få goa mackor till kvällen och finalen i The voice. Han fick hjälpa till att göra dem och detta blev resultatet. De var jättegoda och han var nöjd med dem. Han älskade att få göra ostrullar och korvrullar.

Goa mackor till mys

Engelsk konfekt

Jag tyckte de var så söta att jag var tvungen att göra mig egna. Det var ganska pillrigt, men det bästa var att jag bara behövde göra små rutor och inte behövde hålla på att räkna. De passade mig nu när händerna domnar bort på mig, en ruta är vad de klarar av. Jag limmade ihop dem, det blev jämnare så.
Ska göra en skål till pappa, hans favoritgodis.

 

En liten hög med godis