Monthly Archives: oktober 2011

Gästbok

Här kan man om man vill skriva något till mig eller något om sidan.

En liten kjol

Tänkte jag skulle försöka mig på att sy en kjol till Amanda av de nya tygerna jag köpte, men innan jag syr av något fint tyg ville jag försöka med ett tyg som bara ligger hemma. Det jag tog var ett rött som kändes som fleece på ena sidan, insåg när den var klar att det blev en julkjol, så då satte jag fast lite vita detaljer också. Gjorde den på fri hand, hittade en liten kjol som är några nummer för stor som jag hade som inspiration
Det var första gången jag använde mudd, men det gick bra och resultatet är jag nöjd med.
Jag försökte ta ett kort när hon hade på sig den så jag fick vara snabb, därav att tröjan ser lite konstig ut.
På det stora hela är jag nöjd med kjolen och ska våga mig på att sy en i ett av de finare tygerna. Med tanke på att det var första gången, så kan det bara bli bättre.

En söt liten kjol

Kjolen på en liten tjej

En liten mössa

Jag tänkte jag skulle sy en liten tunn mössa till Amanda som hon kan ha när det är halvvarmt ute när vi ska åka och hämta pojkarna. Vintermössan är för varm och hennes andra har hon växt ut, så jag tänkte ge mig på att sy en egen. Köpte ju tyg på Skroten som jag tänkte använda till detta ändamål. Jag hittade inget mönster som jag tyckte om, så jag gjorde en på fri hand. Den passar bra, men blev i största laget, så hon kan kanske ha den till våren också.
Ser nu att jag glömt klippa en tråd innan jag tog kortet. Den är borta nu ifall någon undrar.
Amanda ser ut som en liten påskkärring i den, men det tar väl ett tag att vänja sig vid mönstret.

 

 

En färgglad mössa

Sifferknappar

Jag och Aron satt och målade träknappar som vi sedan skrev siffror på. De kan vara bra att ha när man ska lär sig räkna eller se olika mönster, typ var tredje siffra saknas eller alla jämna siffror. De är även målade på baksidan och där har jag också gjort tiotal upp till 100. Aron leker mycket skola och kan då använda dem för att lära lillebror att räkna. Ett enkelt pyssel man kan gör med barnen.

Sifferknappar

Amanda 1 år

Min lilla tjej fyller 1 år idag. Det känns som om det var igår vi var på förlossningen. Tiden har gått så otroligt fort. Hon tar små stapplande steg framåt och innan vi vet ordet av det kommer hon springa omkring som ett yrväder. Dock tar hon sig hellre fram krypandes eller gåendes på knä, det ser så roligt ut, men ändå så naturligt.

Jag tänkte att jag skulle försöka att göra en tårta till henne. Amanda älskar att läsa om djur, så jag tänkte att det måste vara djur med. Det finns en fluga som bor i vårt kök och Amanda älskar denna irriterande varelse, hon pekar och tjuter och låter när den kommer i närheten. Den brukar sitta och titta på när hon äter och hon tycker verkligen om den, så jag var ju bara tvungen att ha med flugor på tårtan. Sagt och gjort, när jag höll på att fylla den var det ett svagt ögonblick då jag inte visste hur jag skulle få ihop det till att bli en tårta, den blev lite högre än vad jag hade tänk, men med mycket vilja och lite våld, så blev den klar och jag blev mycket nöjd över den. Det är ändå den första tårtan som jag har gjort. Det var lite pillrigt att göra de små humlorna och ögonen på flugorna, men det var ändå kul.

Eftersom hon älskar sin fluga så mycket, tänkte jag att hon skulle få sig en egen fluga, så jag satte mig ner och virkade en och hann bli klar med den i morse så hon fick den. Tyckte den blev helt ok, kanske inget man tänker på i första hand.

Hela släkten kom och vi sjöng för Amanda och Kim som fyller år om några dagar, Amanda tyckte det var lite läskigt och hon blev blyg för alla, men tyckte inte det var så hemska att hon började gråta, som många andra små barn, när 17 personer hurrade. Hon fick massa böcker, kläder och leksaker, alltid bra. Jag har ju bara pojksaker, så jag hade önskat mig lite tjejigare saker.

Hela släkten hade gått ihop och köpt en häck till framsidan på vårt hus, det var det jag och mamma hade varit och köpt häromdagen. Han blev jätteglad och i presenten ingick det naturligtvis uppsättning, så alla männen var ute och grävde ner den. Den blev jättefin och kommer rama in huset på ett mycket snyggt sätt. Jag hade också köpt stora svarta krukor som vi ska ha vid ingången av häcken.

Amanda lekte med sin lillkusin, eller ja hon är två månader yngre men är både längre och tyngre än Amanda.
Jag är nöjd med dagen och vet att jag kommer sova extra gott inatt när jag har varit spänd inför dagen, jag ville ju att den skulle bli bra för vår lilla tjej, eller Lillstrumpan som jag kallar henne. Vi upptäckte senare på kvällen att hon hade feber, det kan vara orsaken till att hennes busiga glada jag inte riktigt var framme under dagen, men hon tyckte nog det var roligt med så många där.

 

 

Amanda hjälper till att slicka vispen

 

 

 

Jag undrade hur jag skulle kunna få ihop detta till en tårta.

Färdig tårta

Lite blyg blev hon när vi sjöng för henne

Amanda och hennes lillkusin som är 2 månader yngre.

Kim fyller år

Kim fyller snart år och vi tänkte att några skulle gå ihop och köpa en större grej. Så jag och mamma ska på shoppingtur i morgon, för jag ville vara med och vara smakråd, eftersom jag också kommer ha nytta av hans present. Det ska bli jättespännande tycker jag och hoppas att han uppskattar det.
Amanda fyller 1 år på lördag och vi ska fira henne och Kim samtidigt, så just nu håller jag på att baka för fullt för hela släkten ska komma. Jag håller också på att göra min första tårta, det är pillrigt, men faktiskt riktigt roligt.  På lördag kommer jag lägga ut bilder på den.

Skroten

Så hamnade vi på Skroten igen.
Linda K ringde igår och frågade om vi inte skulle ta och åka till Skroten idag,  vilket jag tyckte var en ypperlig ide. Jag lämnade barnen i skolan och på dagis och tog bara Lillan med mig och åkte hem till Linda, där vi pusslade om så vi bara behövde ta en bil. Vi stuvade in oss, två mammor och två små barn och åkte den sista bilen, småfnittrande som om det vore julafton.
Skroten ligger bara 1 mil från Linda och då 2 mil från mig, så man åker dit på ett ögonblick, vet inte om det är bra eller mindre bra.
Att bara gå runt där och titta på alla fina tyger och känna inspirationen flöda är helt underbart, men man kan inte köpa allt på en gång, utan får ta det i omgångar. Jag köpte tyger till Amanda och till allt mitt julpyssel, Jag har aldrig använt muddtyg, så det blev lite sånt också och endel snedslå, får försöka klura ut hur man använder dem. Vlisofix var jag tvungen att köpa för att ha när jag ska göra mina flaggor och till julpysslet. Linda köpte massa jultyg och lite annat bra – att – ha – tyg.
Vi hade en trevlig förmiddag och barnen skötte sig exemplariskt, trots att de var lite trötta.

Massa nya tyger från Skroten

Setons kulle

Hittade dessa bilder som jag glömt att skriva om, så bättre sent än aldrig.  Ett bevis på att vi hade EN dag med sol under Kim semester.
Utanför Borås finns det ett ställe som heter Setons kulle och dit man kan åka för att beundra utsikten, men också för barnen att krypa i tunnlarna under marken. Från början var det ett jaktslott som brann ner, men källaren finns kvar och där kan barnen krypa i. Vi hade en trevlig stund och njöt av solen. Vi åt matsäck och umgicks, men pojkarnas tålamod är inte det längsta, så efter att de krypit en liten stund, ätit upp maten, ville de åka hem, så det blev väl inte riktigt lika långt som vi hade planerat, men vi hade en trevlig stund ändå. Vi passade på att ta lite fina bilder också, jag lägger ut några av dem här.
På vägen hem åkte vi förbi ett stort fällt med ensillagerullar ( hur det nu stavas) och William frågar om det är marsmallows. Jag tyckte det var ganska gulligt, så vi stannade bilen och sprang ut på fältet för att prova dem.

Utsikten

Kim beundrar den magnifika utsikten

Pojkarna på väg in

Aron smyger sig fram i mörkret

Aron hittade ett litet utkikshål

Wille hittade en utgång bakom en enorm buske

Alla barnen äntligen samlade på ett ställe

Mor och dotter

Enorma marsmallows

Pojkarna kramar de stora marsmallowsarna

Att tillverka egna presenter

I tisdag hade vi hjälpföreningen och det skulle handla om att ge av sig själv, vilket innefattade egengjorda presenter som alla kan göra. Under kvällen så gjorde vi morotsmarmelad, toalettkaniner, presentpåsar och askar. Jag hade även med mig lite olika saker som man enkelt kan göra själv och ge bort. Jag har gjort ett antal inlägg om det, så det finns längre ner på sidan.
Receptet kommer jag lägga ut snart och även hur man gör dessa söta kaniner. Jag kommer även lägga ut mönster på påsarna, askarna och annat som det finns mönster på, inom kort.

Mumsig morotsmarmelad

Toalettkaniner som man kan fylla med tops

Blandade presenter

Bollen som ni ser i fönstret är inte i sina bästa dagar, jag råkade förflytta den i en påse som min son råkade ramla över, så den är lite tilltryckt, men den var jättebra i början. Jag hade tänkt att göra fler i andra färger, vit med glitter eller bara röda och ha i stora krukor i fönstret under jul. De är jättelätta att göra, men man ska helst vara två, det bli ganska kladdigt, så det enklaste är om en håller och en snurrar. Även denna finns beskrivning på skapligtenkelt.se. En rolig sak att ge bort.
En liten present påse är enkelt att göra och tar bara några minuter, man kan använda A4 papper , tapet, presentpapper eller större papper, det mesta fungerar. Mönster finns på Skapligtenkelt.se , de är lätta att förstå och resultatet blir bra. Ge bort en liten present i en egengjord påse.
Alla barn tycker om ärtpåsar, och det är enkelt att göra dem. Jag sydde dem i storlekarna 13*13 och kunde då göra 6 st på ett paket ärtor. Man kan inte ha för många ärtpåsar, barnen kastar dem omkring och kompisarna kan låna. På skapligtenkelt.se finns en lång lista på olika övningar barnen kan göra med sina ärtpåsar, skriv av dem och ge bort dem tillsammans med ett gäng ärtpåsar. Innan jag hann ta detta kort gavs flera bort till bekanta, så det var fler innan och det lär bli fler. Amanda tycker de ät jätteroliga och kastar omkring dem.

Boll i fönster eller i kruka

En söt liten påse

Några ärtpåsar

Bokmärken

Jag älskar att läsa böcker och har ofta stött på problemet att jag måste lägga undan boken och hittar inget att lägga mellan sidorna för att komma ihåg vart jag är ( Att göra hundöron i böcker är förbjudet i mitt bibliotek) Säkert finns många med samma problem.
Jag gjorde några olika bokmärken som man kan ge bort till någon som läser, vilket borde vara de flesta.
Ormen är min favorit och ska vara med mina böcker, de andra ska jag ge bort.
Ormen är målad på ett mönstrat papper och sedan har jag klippt i dubbelt mönstrat papper, det viktigaste är spiralen så att den går att fästa på en sida, gör en tunga och limma fast mellan papperna och klipp ut ögon. Denna ide är från Skapligtenkelt.se, en underbar sida med mycket ideer till enkelt pyssel.
Bokmärket längst ut och i mitten har magnet på sig så att den sitter fast på sidan.
Längst till vänster är det ett mönstrat papper som är fastlimmat på ett tjockare papper och med en bit band längst ner.
Jag testade att bara göra en spiral, och det fungerade, men jag tror att den ska vara lite längre, så att den inte riskerar att ramla ur boken om någon stöter till den.

Låt fantasin flöda.

Egengjorda spel

Att göra egna spel är väldigt enkelt och det går fort att göra. Gör ett eget memory med bilder på alla i familjen, skriv ut bilder från nätet eller måla egna. Klistra på ett tjockare papper, laminera för att de ska hålla bättre, tänk då bara att man måste runda hörnen på korten för att barnen inte ska skära sig på dem.
Ett lära- känna- spel är en uppskattad present eller till familjen eller någon man träffat nyligen. Dra ett kort och svara på frågan. Iden har jag fått från spelet Ungame, men jag har gjort egna frågor och fler ämnen. Man kan dra några kort då och då, även om man varit gifta länge lär man känna varandra lite bättre och kanske får veta hur den respektive tycker och tänker i vissa frågor.
Till Aron har jag gjort ett spel med 4 bilder och man ska komma på saker som gör att de passar ihop, skillnader, likheter, vilken ska bort, det gäller bara att se och komma på, det finns inget rätt eller fel. Aron älskar att göra sådant med ord och byta ut bokstäver för att bilda nya ord. Jag hoppas han kommer tycka om det. Hela familjen kan spela det, som vuxen kan man ju gå längre med bilderna och försöka komma på olika kopplingar, som sagt det finns inget rätt eller fel.

Memory

Ta ett kort och svara

Hur tänker du?

Roliga stenar

En liten sten kan vara en rolig dekoration på bordet, i badrummet eller i hallen. Köp stenar från blomsterhandeln eller gå ut och plocka själv. Skriv ett litet meddelande, citat eller en fin tanke på dem och låt dem ligga framme, så att alla kan få läsa.
Gör ett blomsterarrangemang och lägg i en sten med en hälsning eller ett litet budskap. Lacka stenarna för att de ska hålla bättre.

 

 

Visst vill du?

Badsalt

Att göra sitt eget badsalt är en enkel sak och uppskattat av den som tillbringar mycket tid i badkaret. Varva färger för att få en cool effekt. Häll upp i en fin flaska. Jag har använt mig av en glasflaska där det förut var chili sås, allt funkar. En liten tygbit överst och en liten etikett, så är presenter klar att ges bort.

Doftande badsalt

Bröd i kruka

Jag hittade detta recept för flera år sedan, men har inte testat det förrän nu. Ett annorlunda sätt att baka på, men uppskattat. Man kan ge bort det inslaget i cellofan, istället för en blomma, eller ha det som ätbar dekoration på bordet.

Ett annorlunda sätt att baka på.

Kul ide

En värmande gåva

Att värma sina stela muskler i höstrusket kan vara skönt och vad passar då inte bättre än att sy en vetevärmare att ge bort.
De man köper brukar bara vara en korv och allt vete lägger sig i ena sidan hela tiden. Jag syr tre avdelningar i vetevärmaren, så att det alltid finns vete i nacken och på sidorna. Jag gjorde min ganska bred, för jag vill ha den så att den går ner en bit på ryggen, där jag oftast har ont. Jag gjorde den ganska tung, så att man också kan ha den som ett nackstöd i soffan. Min man la slag på den direkt och tyckte att det var en perfekt present till honom.

På bilden ser den väldig knölig och konstig ut, men den är kanon att ha på sig när man känner sig lite frusen.

En värmande gåva

Present på burk

Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska ge bort, speciellt till någon som har det mesta, men då kan man göra egen musli eller äppelchips, lite annorlunda, men väldigt uppskattande.
Rosta muslin i ugnen och blanda sedan i torkad frukt, blanda och häll upp i en snygg burk.  Ett band och en etikett och presenten är färdig.

 

Äppelchips

Hemmagjord musli

En kopp te

Att dricka te är gott och värmande. Att överraska med favoritteet , men med lite ändringar, kan vara en uppskattad present. Genom att göra på detta sätt, får den som dricker en liten hälsning, dagens citat eller en bra tanke att ha med sig under dagen.

Man tar bara bort papperslappen som sitter på och ersätter med en egen etikett med ett litet meddelande eller en positiv tanke. Gör två likadana och lägg tråden från teet mellan lapparna och limma ihop sidorna.

 

En om dagen

Nyckelpigor

Oftast ser man grisar eller tomtar i marsipan, men man kan göra i princip vilken figur som helst. Bara fantasin sätter gränser.
Jag gjorde nyckelpigor som jag doppade i choklad och gjorde prickar av choklad med en tandpetare.Sen kan man bara slå in dem i cellofan eller i en fin handgjord ask.

 

Nyckelpigor av marsipan.