Monthly Archives: juli 2011

Jönssonkaka

Den här kakan gör jag ofta när jag ska ha med en kaka, den är lätt och himmelskt god. Den blir otroligt saftig och smälter imunnen, man får räkna med att den går åt fort.
Skriv gärna och berätta vad du tyckte om den när du har gjort den.
Kakan
4 ägg
4 dl socker vispas
4 dl mjöl
2 dl varmt vatten
4 tsk bakpulver

Hälles i smord långpanna
Gräddas 30 minuter i 175  grader

Glasyr
150 g smör
2 dl socker
2 äggulor
2 msk vaniljsocker

Låt glasyren sjuda.
Bred på glasyren på den varma kakan.
Häll på massor med kokos.
Ät och njut!

 

Jönssonkaka

Anjas banankaka

Har precis  bakat en banankaka, receptet har jag fått av en god vän och kakan är väldigt uppskattad i familjen. Tänkte dela med mig av receptet, så att andra också kan få njuta av den. Jag insåg att kakan ligger upp och ned på bilden, chokladen blir i botten på kakan.

Anjas banankaka

150 g smör
3 dl socker  Vispas
3 ägg vispa
5 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl mjölk
3 bananer mosas till ”vatten”
200 g blockchoklad hackas

Häll i smöras och bröad form.
Låt svalna i formen.

175 grader i ca 45 minuter

Anjas berömda banankaka

 

Lite virkning hann jag med

Igår till filmen hann jag göra två negerbollar ( som man inte får säga) och en dammsugare. Känner mig nöjd med det. Mitt kakfat börjar ta form, har även tidigare gjort massa munskar, bullar och kärleksmums.  Får se om jag hinner nåt ikväll, jag håller ju på med mitt hemliga projekt som snart är färdigt, har bara några detaljer kvar.

Garnkaos

Kim och pojkarna är ute och kampar med en kompis och hans son , så då tänkte jag att jag skulle få extra mycket tid till att få sitta ner och virka. Jag satte på stolthet och fördom, 5,5 timmar lång och en kakvirkning i näven. Amanda kröp omkring och lete med de kakor och saker till hennes sångpåsen som jag håller på med. Hon hittade en av mina backar med garn i, och gav sig i kast med den, oftast sitter hon bara och tittar på dem och plockar i och ur, men den här gången skulle hon också skaka alla och bita i dem och innan jag visste ordet av det hade hon trasslat till flera av mina nystan som är på 100 gram var, så nu sitter jag istället och försöker trassla  upp allt garnkaos. Hon hade dock kul medan hon höll på och försökte hjälpa mig att fixa dem genom att dra i garnen som jag håller på att försöka trassla upp. Nu har jag lagt henne för kvällen och ska passa på att virka lite, så tar jag garnkaoset imorgon, så att hon får känna att hon kan hjälpa till.
Härligt, jag har det bästa bitarna kvar på filmen, Mr Darcy har precis friat, så snart kommer pianoscenen och badscenen, där han träffar Lizzy och ser ut som en dränkt katt. Hoppas jag hinner virka nåt mer ikväll. Det vet vi först i morgon.

En att göra lista

Försökte göra en to-do lista, men har inte lyckats klura ut hur man gör, så det får bli på det här sättet.

Virka cupkakes-
Sy en kjol till Amanda-
Virka fler djur till sångpåsen-
Sy byxor till mig
Sy en kjol till mig –
Virka klart Barbafamiljen-
Virka tomtar-
Scrappa Amandas födelse-
Scrappa flytten-
Sy en klänning till Amanda-
Scrappa sista året
Sy ett blöjfodral-klart
Virka kakor –
Virka negerbollar –
Göra kort – klart
Måla kronorna till Amandas garderob-
Göra sittpuffar till barnen-
Fixa anslagstavlan till mitt pysselrum-
Skriva in recept – klart
Göra citat i tvättstugan-
Virka en kanin till Rebecca-
Färga kartan på Aron vägg-
Göra AfterEight ask-


Färdig Sackyboy

Äntligen är jag färdig med min Sackyboy, det var pillrigt vill jag lova, små, små fingrar som skulle på plats, men med mycket tålamod , så gick det.
Jag har gjort den till en av barnens kusiner, som hade gjort en egen som tydligen var rosa med blått hår, så nu inväntar jag spänt ett godkännande från hennes föräldrar om den blev som de ville ha den.
Mönstret är hämtat från  http://www.crochetra.se.

En färdig Sackyboy

En ”sann” berättelse

Hittade den här berättelsen på en blogg och den stämmer. Såhär skulle det gå om man tog semester från att vara mamma för en dag.

A Tribute to Stay-at-Home Moms and Dads

by Jennifer Johnson

A man came home from work and found his three children outside, still in their pajamas, playing in the mud, with empty food boxes and wrappers strewn all around the front yard. The door of his wife’s car was open, as was the front door to the house and there was no sign of the dog. Proceeding into the entry, he found an even bigger mess. A lamp had been knocked over, and the throw rug was wadded against one wall. In the front room the TV was loudly blaring a Cartoon channel, and the family room was strewn with toys and various items of clothing. In the kitchen, dishes filled the sink, breakfast food was spilled on the counter, the fridge door was open wide, dog food was spilled on the floor, a broken glass lay under the table, and a small pile of sand was spread by the back door. He quickly headed up the stairs, stepping over toys and more piles of clothes, looking for his wife. He was worried she might be ill, or that something serious had happened. He was met with a small trickle of water as it made its way out the bathroom door. As he peered inside he found wet towels, scummy soap and more toys strewn over the floor. Miles of toilet paper lay in a heap and toothpaste had been smeared over the mirror and walls. As he rushed to the bedroom, he found his wife still curled up in the bed in her pajamas, reading a novel. She looked up at him, smiled, and asked how his day went. He looked at her bewildered and asked, ’What happened here today?’ She again smiled and answered, ’You know every day when you come home from work and you ask me what in the world do I do all day?’ ’Yes,’ was his incredulous reply. She answered, ’Well, today I didn’t do it.

Ett nytt projekt

Hittade lite tyger i en låda nu när jag bytte rum, som jag inte vet vad jag ska göra med. Har fått lite tyger av min svärmor och svägerska som jag ska använda till att sy nåt med, frågan är bara vad. Min svärmor hade massor och jag menar massor med tyger, 4 garderober fulla, som hon använde för att sy kläder med och alla dessa skulle jag få använda till vad jag ville. Tyvärr så började deras hus brinna juldagen för några år sedan och allt blev förstört, suck! Jag hade dock fått lite småbitar innan som jag använt till att göra tysta böcker till Aron när han var liten och hittade nu tyger som var kvar efter det.
Jag tog fram dem och funderade på vad jag skulle kunna göra med dem. Hittade mönster på mitt nästa projekt på nätet. Ska sätta mig ner idag och se om jag kan göra något med dessa. Det ska bli spännande att se hur resultatet blir. Har aldrig gjort något liknande innan, så önska mig lycka till!

 

Tyger till mitt nästa projekt.

Virkfodral

Nu när jag har börjat komma in i virkningens värld, har jag samlat på mig några virknålar och de är alltid på vift. Jag satte mig ner igår och gjorde att fodral till mina virknålar, så att jag har alla på samma ställe och det är lättare att ta med dem när man ska iväg.
Jag hittade ett jätte mjukt manchestertyg som jag använde. Klippte ut en rektangel, sicksackade och vek in kanterna. Jag vek sedan in ca 1/3 av tyget och sydde kanaler så att virknålarna kan ligga i varsitt fack. Vek ner den övre tredjedelen. Sydde fast band som jag hade bränt i kanterna, så att de inte skulle fransa sig. Snabbt och lätt gjort.När man rullar ihop den blir den liten och smidig och lätt att ta med sig.

Är nöjd med resultatet, nu måste jag bara hitta all virknålarna så att de inte försvinner.

 

Virkfodral

Litet och smidigt virkfodral

Mikrofon

Mikrofonhuvud


Börja med silvergarn eller grått garn. Jag virkar ganska hårt och använde virknål 2,5.

Magisk ring eller 2 luftmaskor och virka första varvet i andra maskan från nålen och dra åt.

Varv 1: 6 fm
Varv 2: *2 fm i varje* (12 m)
Varv 3: *1 fm, 2 fm i nästa* (18 m)

Varv 4: *2 fm, 2 fm i nästa* (24 m)
Varv 5: * 3 fm, 2 fm i nästa* (30 m)
Varv 6: Virka fm (30 m)
Varv 7: *4 fm, 2 fm i nästa* (36 m)
Varv 8-10: Virka fm (36 m/varv)
Varv 11: *5 fm, 2 fm i nästa* (42 m)
Varv 12: *5 fm, 2 tillsammans* (36 m)
Varv 13-15: Virka fm (36 m/varv)
Varv 16: *4 fm, 2 tillsammans* (30 m)
Varv 17: Virka fm (30 m)
Varv 18: *3 fm, 2 tillsammans* (24 m)
Varv 19: *2 fm, 2 tillsammans* (18 m)

Stoppa mikrofonhuvudet med vadd eller något annat.

Handtag

Byt till svart garn. Har använt Sunny och Järbo Soft Cotton till mina. De är ganska mycket tjockare än metallicgarnet så bytte även till virknål 3.

Varv 20-45: Virka fm (18 m/varv) – inte ristat i sten, virka helt enkelt fasta maskor tills handtaget är så långt eller kort som du vill ha det. Fyll med vadd efter hand.
Varv 46: *1 fm, 2 tillsammans* (12 m)

Varianter på avslut
Tvärt avslut
Virka 2 fm tillsammans tills hålet går ihop. Fäst.
Sladd Virka luftmaskor tills önskad sladdlängd uppnåtts. Fäst.
Antennpigg (som till vissa sladdlösa mikrofoner): Virka 8 luftmaskor, vänd och virka 8 fm i luftmaskorna på tillbakavägen. Fäst.

Mönster från http://saltastebonan.blogspot.com/2011/01/mikrofonmonster.html

Mikrofon

Killarna har börjat leka rockstjärnor och sjunger och dansar väldigt mycket. De har haft en radio som mikrofon och jag tänkte att det måste finnas en mjukare variant. Jag hittade ett mönster på en virkad mikrofon, så det var bara att börja. Jag hittade dock inte min virknål 2,5 så jag fick ta 3, vilket gjorde att den blev lite större än mönstret, men det gick lika bra att leka med den ändå. Det kommer nog bli konsert i kväll igen.

En mikrofon till killarna

Nytt pysselrum

Vi var tvungna att röra runt lite bland rummen hemma, så det blev att Wille fick flytta ner till det lilla rummet och jag fick då flytta upp med m itt pysselrum till övervåningen, vilken gör att jag nu har mycket mer rum för alla mina pysselsaker. Har en tid försökt få till det att fixa iordning i mitt gamla pysselrum, men det har alltid kommit saker i vägen som har varit viktigare att göra just då, så rummet  har fått vänta. Jag och min man har diskuterat om att flytta ner Wille för att det ska bli mindre bus på kvällarna. Han sov över i Göteborg förra veckan och då passade jag på att ändra. Ringde min starka bror, som sa att han kommer om två timmar. Hjälp!! Hur ska jag hinna få ut allt på två timmar, men barnen och jag sprang många vändor upp och ner för trappan med allt pyssel och leksaker som skulle ner och vi hann.Vi hann till och med ta en glasspaus. Min bror kom och tog en bokhylla under ena armen och bar upp den, tog sedan nästa bokhylla, skrivbordet, byrån och sängen. Allt som allt gick det på 15 minuter, själv hade det inte gått alls, så det är tur man har en stark bror som kan hjälpa till.
Alla pysselsakerna låg i vardagsrummet och jag inser att jag har nog endel saker, men man tänker inte alltid på det, förrän allt är samlat. Jag ska lägga upp en bild på kaoset i vardagsrummet.
Det tog oss sedan 20 minuter att bära in sakerna till mitt nya rum och jag kommer nog trivas där, bara jag får fler lampor. Det finns betydligt mer plats där uppe. Nu har jag fått ordning på allt och det var så skönt att jag var tvungen att ta mig tid till det. Jag tycker om att bara titta på mina saker och alla askar- jag är galen i askar och lådor, mina favoriter är mina runda röda hattaskar från Ikea. Jag måste ha ordning och reda på mina saker, inget får vara löst, utan behöver ligga i lådor, askar eller mappar.
Genom att göra detta eller bara genom att rensa, får jag mer energi och inspirationen flödar. Jag har kommit på massa saker som jag vill göra och jag hoppas bara att jag kan få lite tid till det.

 

Pysselkaos