Familjen

Mor- och sondate

Jag har börjat med dater med pojkarna, en och en. Vi ska göra en extra planerad aktivitet i månaden. Ibland något litet och ibland något större. William ville åka pulka med mig och han ville lära sig baka bullar. En eftermiddag klädde vi oss för pulkabacken och gav oss ut medan bulldegen jäste. Vi hade varsin stjärtlapp som vi åkte på och backen som låg i skogen hade både stenar och stubbar vilket kändes dagen efter.

Vi hannäven med snöbollskrig och då är stjörtlapparna bra verktyg eftersom man kan ösa snö med dem.

Vi gick sedan in och bakade ut bullarna. William gjorde alla och hade massa pärlsocker på dem. 

En rolig och härlig dag med mycket skratt och prat.  
    
    
 

Ullaredsdate

Jag, min syster och mamma tog en liten tur till Ullared. Jag följde mest med för sällskapets skull, men på något konstigt sätt hoppade det ner saker i min korg. Du hörde rätt- en korg!  

Vi hade jättetrevligt och tog paus för lunch innan shoppandet fortsatte. Inte ofta jag är där och knappt handlar men jag överlevde.

 

Nyår

   
    
 

Resan lider mot sitt slut

Så var det dags att börja resan hemåt efter några härliga dagar. Vi gick ombord på kvällen och fick då möjlighet att se Helsingfors i kvällsljuset.

Denhär gången fick vi ett rum längre ner i båten, utan utsikt.

Vi tillbringade mycket tid i lekrummet jag och Amanda medan Kim och pojkarna sprang runt på båten och utforskade den. Det kom några figurer på besök men Amanda tyckte  de var läskiga.

På morgonen åt vi en härlig frukostbuffé innan vi tog bussen hem mot Borås. Barnen hade sina plattor som de spelade på och Amanda målade och pysslade och en liten tupplur tog hon sig också. 

  
    
    
     

  

   
 

Svärföräldrarna

Härligt att vara med svärföräldrarna och barnen var med farmor stor del av dagen, de spelade spel, var ute i snön och tittade på templet. 

Vi gick till en pizzeria och åt och när vi kom tillbaka till deras lägenhet fick jag lite egentid som tillbringades i badkaret med bubblor, ett glas apelsinjuice och en bra bok. Ett härligt avslut på dagen.  

   
 

Templet i Helsingfors

Vi hade möjlighet att besöka templet under vår resa och det var ett vackert tempel. 

   
   

Framme 

Väl framme i Finland letade vi oss fram till templet där svärföräldrarna väntade på oss med en god middag. Det var roligt att träffa dem igen och barnen hade verkligen längtat efter sin farmor och farfar.

Vi fick sedan en sightseeing i Helsingfors som var intressant då jag aldrig varit där och min svärmor bott där i många år, så hon kunde staden innan och utantill. Vi åkte och tittade på massa olika byggnader och platser. Många var otroligt vackra och pampiga. 

Eftermiddagen fick jag och Kim själva och då gick vi i affärer och handlade lite. Jag var förvånad över hur dyrt allt var, speciellt maten.
  
  
    
 

Pepparkaksbak

Vi bakade pepparkakor med egengjord deg. Vilken skillnad i smaken det blev. Jag har en liten samling av pepparkaksformar och har över 100 st. Jag försöker alltid hitta nya när jag är ute i affärerna, året runt.

Barnen tycker det är roligt att baka och extra roligt med mycket att välja på.  
   

Julkickoff

Årets Julkickoff gick av stapeln några dagar innan jul som vanligt med min sida av släkten. Vi träffas alltid innan jul och sparkar igång julen med sång, musik och julgröt. En och annan julgodis slank också ner mellan sångerna. I år hade vi även pepparkaksprovning.  
    
   

  
 

Lucia

Amanda hade sitt luciatåg på dagis och ville naturligtvis vara lucia. Hon var lite nervös för att stå inför alla men det gick bra och hon kunde alla sångerna, trots att hon varit hemma två veckor innan för att det gick magsjuka på dagis och det ville vi inte ha hem innan jul.   
   

Gradering 

Killarna hade sin första gradering på karaten. De var jätteduktiga och klarade sig galant. De fick även lite tips och råd på hur de kunde bli ännu duktigare och få förfinade rörelser.  
    
    

  
 

Bio

Jag var på bio med mamma och mina systrar. Gissa vilken vi såg? Ett helt år hade vi fått vänta på den sista filmen. En trevlig kväll tillsammans. 

Årets pumpa

Kim och barnen gjorde en pumpa tillsammans. Någon gång ska vara den första.   

Djurparken

Vi fick gratisbiljetter till djurparken , så vi packade picknickmat i väskan och mötte upp Mari där som också skulle med. Mari har mycket information om alla djuren då hon varit ledare på läger där. Kul att få reda på mer än det som stod på skyltarna.    
    

   

Månförmörkelse

Det var månförmörkelse och det var spännande att titta på även om det tog många timmar innan den var helt borta.

Pojkarna väcktes när det började närma sig slutet och det var trötta men häftigt att titta på.   
 

Sista söndagen hos svärföräldrarna 

I oktober var vi hos mina svärföräldrar för sista gången innan de flyttade till Finland. De kommer vara där i tre år och ta hand om templet.

En vanlig söndag med middag, efterrätt och massa prat. Blåslampan åkte till och med fram när elden inte ville ta sig.

Kusinerna lekte, killarna hade sin vanliga brottningsmatch och flickorna målade.

Jag kommer sakna att träffas lika ofta, men vi får träffas på annan ort istället.

     
    
   

En stor vattenpöl

Vid vår brunn på gatan brukar det bli gigantiska vattenpölar som barnen älskar att leka i. De cyklar hoppar och ibland simmar de i. Som förälder vill man inte ta bort glädjen för sina barn, utan torkar och tvättar allt det blöta när de kommer in.   
     
 

Liseberg

Dags för Liseberg!

Amanda fick vara hos mormor och morfar medan vi andra var på Liseberg, eftersom det skiljer så mycket på vad de åker. Hon var lika glad att få rida.

Vädret var perfekt för att vara där- hällregn. Det började när vi varit där en kort stund  och innan jag hunnit köpa regnponcho till oss var vi dyblöta.

Pojkarna hade verkligen sett fram emot att åka de nya attraktionerna . Som mamma får man ofta offra sig, så även nu, eftersom vi var tvungna att vara jämna par.

Atmosfear var det värsta jag åkt! Så hemskt och jag var säker på att jag skulle dö. Den gick bara högre och högre och jag slutade titta innan den kom halvvägs. När den sedan släppte var jag säker att min sista tid var kommen. När vi väl kommit därifrån var benen som gelé och jag var tvungen att sätta mig ner. Killarna åkte den några gånger till.

De åkte många olika attraktioner som jag gärna stod över och under en av gångerna då jag väntade spelade jag en femma på ett chokladhjul och vann stjärnvinsten. 2 kg Toblerone.

Vi var nöjda och trötta när vi körde hemåt.

  

    
    
   

   
   

En tripp till Halmstad

Vi tog en dagstripp till Halmstad för att sola och bada.

Väl där insåg vi att vi glömt våra plånböcker hemma. Tack o lov att vi hade en vattenmelon och några bullar med oss, så vi inte hungrade ihjäl. En vattenmelon kan ha många olika användningsområden :).

Vi passade även på att hälsa på farmor och farfar som har en stuga här, där vi pratade en stund och åt lite, så vi överlevde resan hem.  
    
   

Lönneberga

På vägen hem från Öland stannade vi till vid Lönneberga och besökte Katthult och platserna där filmerna spelades in.

Roligt att se och återuppleva filmerna som man sett så många gånger.

Alfreds stuga, dasset där Anton blev instängd, flaggstången där Ida hissades upp, snickarboa och varggropen.

Pojkarna testade att gå på styltor och Amanda hängde på grindarna som Emil brukade vara grindpojk på.

Vi hälsade även på Griseknoen, Halta Lotta och Lucas.