Jul

Julen fortsätter

Juldagen började härligt och alla satt och lekte med sina nya julklappar, så jag och Kim kunde göra iordning middagen. Vi gjorde kalkon och potatismos. 

Mamma, pappa och Mari kom till lunch och vi åt gott. Efter spelade vi Cluedo som barnen fått i julklapp. Det är ett roligt spel där man får hålla huvudet på skaft.  

Vi åkte sedan alla till Ahlins där vi öppnade fler julklappar, umgicks och åt gröt med skinkmacka.   
    

   

Julafton

Julmiddag åt vi hos mamma och pappa tillsammans med större delen av släkten. Som vanligt fanns där allt möjligt och som alltid tog man lite för mycket. 

Årets Kalle Anka klockan tre var en självklarhet och den nya filmen verkade såå rolig. Vi skrattade så tårarna rann.

Tomten dök upp när mörkret föll och delade ut paket till alla som varit snälla. Vi delade sedan ut våra paket runt granen och öppnade dem i tur och ordning. Alla fick vi mycket av det vi önskat oss.

Det var skönt att åka hem på kvällen och bara njuta av julen.
  
   

 

Julaftons morgon

Efter en alldeles för kort natt (45minuter för min del) vaknade barnen klockan 5 och ville öppna sina julstrumpor. Efter det öppnade vi julklapparna runt granen. Katten ville också vara med men han tyckte papprena var roligast.   
    
    
   

Midvinternattens köld är hård…

…endast mamma är vaken.

Härlig kväll före julafton. Allt var färdigt, alla sov runt granen som herdarna och bara jag var vaken. En mysig tid där jag låg och tittade in i julgranens sken och lyssnade till barnen djupa andetag. 

Dekoration av pepparkakor

Att dekorera pepparkakorna tycker barnen är minst lika kul som att baka dem.  Min favorit var Amandas högtorn. Även provsmakning var tillåtet, även om vi tolkade det på olika sätt.  
    
 

Början på julen

Vi bjöd in Kims familj på lite julmys och kusinerna skulle byta julklappar. Vi passade även på att sjunga och prata. Trevligt att träffas som vanligt. Jag hade gjort risalamalta till kvällen och när alla hade ätit blev det 7 liter över.  Här har Amanda på sig en av julklapparna.  
    
  

    
 

Marsipan

Barnen ville göra lite marsipanfigurer till morfar i julklapp och det var ju tur att jag hade både grön och röd marsipan hemma. De fick även prova mina nya formar att göra figurer med.

   

 

Pepparkaksbak

Vi bakade pepparkakor med egengjord deg. Vilken skillnad i smaken det blev. Jag har en liten samling av pepparkaksformar och har över 100 st. Jag försöker alltid hitta nya när jag är ute i affärerna, året runt.

Barnen tycker det är roligt att baka och extra roligt med mycket att välja på.  
   

Julkickoff

Årets Julkickoff gick av stapeln några dagar innan jul som vanligt med min sida av släkten. Vi träffas alltid innan jul och sparkar igång julen med sång, musik och julgröt. En och annan julgodis slank också ner mellan sångerna. I år hade vi även pepparkaksprovning.  
    
   

  
 

Lucia

Amanda hade sitt luciatåg på dagis och ville naturligtvis vara lucia. Hon var lite nervös för att stå inför alla men det gick bra och hon kunde alla sångerna, trots att hon varit hemma två veckor innan för att det gick magsjuka på dagis och det ville vi inte ha hem innan jul.   
   

Julförberedelser

De första julförberedelserna är på G. Julkänslan är hög med + 13 grader och sol. Här är årets krans.