Husmors tips

En abc-bok som hjälper

Vi var på Emmaus förra veckan och då hittade jag den här boken som jag bara var tvungen att ha. För bara en tia.
Ofta är de gamla råden de som hjälper och fungerar.
Det ska bli roligt att pröva flera av dem och upptäcka naturens eget medicinskåp.

Det senaste tillskottet till vårt bibliotek

Purjolök

Fick ett tips från en god vän att man kunde ha sina purjolökar i fönstret och att man sedan aldrig behövde köpa flera. Hennes granne hade gjort detta och hon hade inte köpt purjolök på 15 år. Detta var jag tvungen att prova, vi gör åt med mycket purjolök i vår familj.

Jag köpte en ny purjolök och skar av den nedre delen mellan 10-15 cm och satte den i vatten.
Redan efter några dagar hade den växt en del och nu när det går 10 dagar är den jättelång och snart redo att beskäras på nytt. Den nedre bilden blev lite mörk, men  jag hoppas att det syns att den har vuxit.
Det ska bli spännande att se hur det går och om den växer lika mycket när man skurit av den fler gånger. Vi ska sätta flera nu och sedan köpa nya varje vecka tills man får in dem på ett rullande schema och att de växer i olika takt så att man alltid har färsk purjolök hemma.
Prova själv och hör av dig så får jag se hur era ser ut.

 

 

Första dagen

En vecka

Tio dagar

Husmors tips

Ibland kan det vara bra att ta till de gamla knepen när inget annat fungerar. Jag har samlat ihop massa som jag har hittat, så att det blir enklare att ha allt på samma ställe.

* Om du är sur i magen ta en matsked havregryn ur påsen.

* Vid kolik – gör te av fänkål och ge babyn.

* Om man får tuggummi i håret –  ta fram matolja o gnid in det i håret på stället där tuggummit sitter o gnugga in in det ordentligt i tuggummit o vips så blir det som små kulor som man lätt kan kamma ur
håret.
* Blåbärsfläckar på kläderna det är det inte roligt att få,  men ha på rejält med filmjölk på fläcken o låt filen få torka in på fläcken över natten och tvätta sen plagget enligt anvisningarna o sen är fläcken borta.
* Tuggummi på kläder går lätt att ta bort om man lägger plagget i frysen. Sedan är det bara att bryta bort tuggummit.

* Ett annat bra sätt att ta bort bär fläckar och det är att spraya hårspray på fläckarna och sedan tvätta som vanligt. Det har även fungerat på några gamla fläckar.
* Galltvål fungerar på de flesta fläckar. Det finns i både flytande och fast form. Bara att gnugga på fläcken, låta det verka en stund och sedan tvätta som vanligt.

* Om du tappat något värdefullt typ ett örhänge på golvet – ta fram dammsugaren. Sätt  en nylonstrumpa över röret och dammsug på golvet.

* Prislappar eller andra klistermärken som sitter hårt kan man få bort om man blåser på dem med hårfönen.
* Köp en engångskamera till ditt/dina barn. När bilderna är framkallade får du se vad ditt barn ser i världen, och tycker är viktigt
* Om ni har tvättat mycket strumpor kan ni spela strumpemory. Man får ta en strumpa i taget – utan att titta. Den lägger man framför sig, sedan får nästa ta. Får man ett par viker man ihop dem och får ta igen. Flest par vinner. Vips! Så är alla strumporna ihopparade och vikta!

* När man plockat blåbär så är man ju så blå. Ett väldigt effektivt sätt att få bort fläckarna på, och miljövänligt, är att ”tvätta” händerna med röda eller vita vinbär. Krossa ett par stycken i handen och sen är man ren och fin. Enkelt och lätt om man har tillgång till vinbär.

* Vill du bli av med blomflugor? Blanda vatten, vinäger och lite diskmedel i en burk och ställ där flugorna brukar hålla till. De söker sig till burken och drunknar.

* Skriv med vattenfast penna på glasspinnar och använd som markeringar i grönsakslandet

* När du pysslat klart och det är dags för det tråkiga städningen så ta med ett radergummi. Med det kan du lätt gnugga bort alla möjliga fläckar, av t.ex. limrester, färger osv.
* När barnen ska äta pinnglass, ta då en bullform gör ett jack i mitten och trä på pinnen = mindre spill och renare kläder.
Sätt engångsbadmössor på barnvagnshjulen om de är smutsiga och du behöver ta in vagnen inomhus

* När man ska måla med flytande färg kan man behöva många småburkar. Då fungerar en iskubslåda bra, liksom tomma värmeljusformar eller så kan man be om hållare för tandkrämstuber i affären. Vill man kunna blanda färgerna kan man använda papptallrikar som palett.

* Istället för att köpa skumgummistöpplar till schablonmålning så klipper jag en bitav en svamp och fäster med ett gummiband på en vanlig blyertspenna.

* Ättika tar effektivt bort dålig lukt. Skölj disktrasan med ättika och den blir som ny eller ställ en skål med ättika på toaletten.

* Fula ränder av kaffe och te på porslin gnuggas lätt bort med lite salt.

* Frys in skivor av apelsin och citron att ta fram när du vill piffa upp saftglaset.

* När du skall göra knäck – smöra plåten så står formarna still.

* Har du en slö kniv men inget brynstål? Vässa kniven mot den råa keramikan på baksidan av en keramikmugg eller tallrik.

* Strö lite kanel eller kardemumma på kaffebönorna så får du ett gott julkaffe

* Om man bränner fast i kastrullen, t ex  sås. Så ta en sockerbit och gnugga så släpper det hur lätt som helst.Utan kraft, t o m.

* Missfärgat silver blir blankt och fint igen om du putsar det med tandkräm!

* Om du spiller rödvin på mattan, så häll på vitt vin på samma ställe och sug upp med hushållspapper.

* Vid småsår, lägg på honung. Om du fått en glasflis i fingret och tror att det kan finnas nåt kvar, lägg på honung och plåster över natten, så har glasflisen kommit ut på morgonen.

* Citron har en uttorkande effekt på fet hud.

* Om du fått fläckar på badrumsporslinet eller i emaljerade handfat. Ta lite tandkräm på en bit hushållspapper och gnugga/polera.

* Om du har en diskbänk som börjat dra åt sig diverse fläckar som inte går bort mer ren armstyrka, gör såhär: Blanda lika delar bakpulver och citronkoncentrat och stryk ut på bänken. Låt det bubbla och sitta cirka 10 minuter. Torka därefter av med en fuktig trasa.

* Bästa sättet att få bort katt/hundhår i soffan är att trä en foppa-toffel på handen och dra framåt/utåt. Den statiska elektricitet som bildas gör att precis ALLA hårstrån följer med. Det funkar bäst i en tygsoffa, men även i skinnsoffan blir det ett bra resultat.

* En svår fläck (till exempel tusch) på golv eller väggar? Använd vadumecum munvatten. Även om du skrivit med fel penna på din whitebordtavla 🙂

* Ta på dig ett par stickade fingervantar och stick in fingrarna mellan persiennerna och damma. Supersnabbt och smidigt sätt att få rent och fint. Blöta vantarna lätt i vatten om du behöver våttorka och gör på samma sätt.

* Vid fönsterputs eller putsning av speglar: Använd kaffefilter, de suger upp bra och luddar inte av sig.

* Fläkten över spisen är flottig. Kylskåpet bär tecken av fingrar som kletat ner. Kaffemaskinen är flammig och dammig. Lugn! För att få skinande rent rostfritt stål kan du använda möbelpolish. Torka efteråt med torr trasa. Simsalabim

* Om du ska få gäster hastigt och lustigt kan du lägga handdukar (eller annat) i vatten och lite sköljmedel…häng upp på elementet så sprider sig en doft av nytvättat i huset eller lägenheten.

* Lägg grillgallret i gräset över natten, fukten och daggen löser upp allt så att det är lätt att torka av nästa dag.

* När man skurit lök så är det svårt att tvätta bort löklukten från händerna men då finns ett enkelt knep. När man är klar tar man kniven som man skurit löken med och håller i själva knivbladet samtidigt som man sköljer händerna i kallt vatten och vips så försvinner löklukten.

* Att det luktar illa i avloppet kanske inte är så konstigt, men det bör inte göra det eftersom det finns ett vattenlås som håller odören borta. Men om det ändå luktar illa i avloppet så kan man få bort det enkelt genom att hälla i ättika och sedan bikarbonat. Låt det stå en stund och skölj sedan med varmt vatten.

* Man kan råda bot på illaluktande sopskåp genom att strö ut lite bikarbonat i botten på sophinken. En annan lösning är att ställa in en skål med ättika eller ättiksprit.

* Det fungerar alldeles utmärkt att även använda ättika i facket för tvättmedel/diskmedel och köra utan disk/tvätt på snabbprogrammet för att få bort dålig lukt i diskmaskinen eller tvättmaskinen.

* Här kommer tips på flera områden där diskmedel är effektivt:
Alg-/mögeltvätt och fasadtvätt till huset, utemöblerna samt altandäck/trall
Allrengöringsmedel
i köket, badrummet mm.
Rengöra plattskärmar t.ex. på TV och dator.
Fläckborttagning
, t.ex. fettfläckar samt fläckar efter solkräm och deo
Fönsterputsmedel
och till att putsa glasögonen.
I stället för hund– och kattschampo.
För att motverka fett hår: Tvätta med diskmedel en gång först och sen med vanligt schampo.

* Få god lukt i huset när du dammsugar: Sug upp vanillinsocker eller kanel i dammsugaren. Eller spraya en liten tygremsa med parfym och sug upp.

* Få fräschare fötter med hjälp av fotbad med några tepåsar i. Garvsyran i teet sägs hämma bakterierna som orsakar fotsvettslukten. Upprepa kuren varje dag tills fotsvetten luktar bättre.

Har ni roliga tips som kan vara bra att ha hemma, kontakta mig så skriver jag upp det.

Några tips är hämtade från Skapligt enkelt.