Hemmagjorda presenter

En klanlista

Mamma hade tydligen önskat sig en födelsedagslista i julklapp, vilket hon meddelade mig två dagar före jul. Eftersom tiden kändes lite knapp, fick Aron hjälpa till att välja färg och stansa ut brickorna. Bilden blev lite mörk, men ni förstod nog hur den såg ut. 

En liten uppmuntran

En vän som varit sjuk länge var i behov av lite uppmuntran.(det kan man alltid behöva, men speciellt när man är sjuk).

Jag plockade ihop en liten påse med hemmagjord saft, choklad, halstabletter, doftljus, godis och ett kort med lite uppmuntrande ord.  
   

En rolig julklappside

Gjorde en rolig julklappside till min syster som jag fyllde med massa roliga saker.
Virkade handledsvärmare i ull
Chokladpinnar att doppa i varm mjölk
Vetevärmare/ kylare till onda knän
En prenumeration på en tidning
Godis och lite annat smått och gott.

IMG_0934.JPG

Cook-in-a-jar

jag såg detta för länge sedan och har velat testa sedan dess, men inte hittat något tillfälle förrän nu.
Min kära svägerska fyllde 40 år och vad passar bättre än detta till någon som har allt.
Hon blev jätteglad.

Receptet kommer senare.

IMG_0881.JPG

En julgrupp

Som klassförälder skulle vi fixa nåt till fröken innan jullovet och jag erbjöd mig att göra en liten julgrupp, så köpte den andra föräldern en liten julkorg med lite gott.
Jättenöjd blev jag och jag hoppas fröken blev det också.

IMG_0866.JPG

Julklapp till Amanda

Till Amanda hade jag virkat några kakor och annat gott som hon fick i julklapp.
En uppskattad julklapp vill jag lova och det lär bli en hel del till.
Det jag gav henne är sådant jag virkat på kvällarna i lugn och ro, så jag behövde inte stressa, utan gav henne det jag hunnit.

20140102-164032.jpg

Chokladkort

Mamma fyller år idag, så jag testade att göra ett chokladkort. Första gången jag gjorde det och det lär bli fler kort i framtiden.
Framsidan blev lite tråkig och mitt problem var tiden, jag kom på för sent att jag skulle göra ett kort och då fick det bli ett enkelt.
På chokladfickan finns ett litet kuvert för pengar eller en liten hälsning.

20130419-141313.jpg

20130419-141321.jpg

20130419-141327.jpg

Ska man ändå göra det,kan man göra det med stil.

Att alltid behöva rota i väskan efter blöjor,våtservetter,skedar eller en haklapp, gjorde att jag sydde en sånhär.
En blöjväska med plats för annat smått o gott. Hade Amanda varit yngre hade jag satt i resår att hänga upp skeden i.
Nu när jag ska ut, räcker det att jag greppar denhär och går.
Funderar på att göra en ny med dragkedja för pengar,nycklar eller körkortet.
Tänk vad skönt att gå till lekplatsen med liten packning.
Med kardborreband kan man enkelt justera väskan beroende vad man har i den.
Har tänkt på detta länge,men inte tagit tag i saken förrän nu med tredje barnet.
För det är ju så att ska man ändå byta blöja kan man lika gärna göra det med stil, eller hur?

20130201-140133.jpg

20130201-140155.jpg

Att tillverka egna presenter

I tisdag hade vi hjälpföreningen och det skulle handla om att ge av sig själv, vilket innefattade egengjorda presenter som alla kan göra. Under kvällen så gjorde vi morotsmarmelad, toalettkaniner, presentpåsar och askar. Jag hade även med mig lite olika saker som man enkelt kan göra själv och ge bort. Jag har gjort ett antal inlägg om det, så det finns längre ner på sidan.
Receptet kommer jag lägga ut snart och även hur man gör dessa söta kaniner. Jag kommer även lägga ut mönster på påsarna, askarna och annat som det finns mönster på, inom kort.

Mumsig morotsmarmelad

Toalettkaniner som man kan fylla med tops

Blandade presenter

Bollen som ni ser i fönstret är inte i sina bästa dagar, jag råkade förflytta den i en påse som min son råkade ramla över, så den är lite tilltryckt, men den var jättebra i början. Jag hade tänkt att göra fler i andra färger, vit med glitter eller bara röda och ha i stora krukor i fönstret under jul. De är jättelätta att göra, men man ska helst vara två, det bli ganska kladdigt, så det enklaste är om en håller och en snurrar. Även denna finns beskrivning på skapligtenkelt.se. En rolig sak att ge bort.
En liten present påse är enkelt att göra och tar bara några minuter, man kan använda A4 papper , tapet, presentpapper eller större papper, det mesta fungerar. Mönster finns på Skapligtenkelt.se , de är lätta att förstå och resultatet blir bra. Ge bort en liten present i en egengjord påse.
Alla barn tycker om ärtpåsar, och det är enkelt att göra dem. Jag sydde dem i storlekarna 13*13 och kunde då göra 6 st på ett paket ärtor. Man kan inte ha för många ärtpåsar, barnen kastar dem omkring och kompisarna kan låna. På skapligtenkelt.se finns en lång lista på olika övningar barnen kan göra med sina ärtpåsar, skriv av dem och ge bort dem tillsammans med ett gäng ärtpåsar. Innan jag hann ta detta kort gavs flera bort till bekanta, så det var fler innan och det lär bli fler. Amanda tycker de ät jätteroliga och kastar omkring dem.

Boll i fönster eller i kruka

En söt liten påse

Några ärtpåsar

Bokmärken

Jag älskar att läsa böcker och har ofta stött på problemet att jag måste lägga undan boken och hittar inget att lägga mellan sidorna för att komma ihåg vart jag är ( Att göra hundöron i böcker är förbjudet i mitt bibliotek) Säkert finns många med samma problem.
Jag gjorde några olika bokmärken som man kan ge bort till någon som läser, vilket borde vara de flesta.
Ormen är min favorit och ska vara med mina böcker, de andra ska jag ge bort.
Ormen är målad på ett mönstrat papper och sedan har jag klippt i dubbelt mönstrat papper, det viktigaste är spiralen så att den går att fästa på en sida, gör en tunga och limma fast mellan papperna och klipp ut ögon. Denna ide är från Skapligtenkelt.se, en underbar sida med mycket ideer till enkelt pyssel.
Bokmärket längst ut och i mitten har magnet på sig så att den sitter fast på sidan.
Längst till vänster är det ett mönstrat papper som är fastlimmat på ett tjockare papper och med en bit band längst ner.
Jag testade att bara göra en spiral, och det fungerade, men jag tror att den ska vara lite längre, så att den inte riskerar att ramla ur boken om någon stöter till den.

Låt fantasin flöda.

Egengjorda spel

Att göra egna spel är väldigt enkelt och det går fort att göra. Gör ett eget memory med bilder på alla i familjen, skriv ut bilder från nätet eller måla egna. Klistra på ett tjockare papper, laminera för att de ska hålla bättre, tänk då bara att man måste runda hörnen på korten för att barnen inte ska skära sig på dem.
Ett lära- känna- spel är en uppskattad present eller till familjen eller någon man träffat nyligen. Dra ett kort och svara på frågan. Iden har jag fått från spelet Ungame, men jag har gjort egna frågor och fler ämnen. Man kan dra några kort då och då, även om man varit gifta länge lär man känna varandra lite bättre och kanske får veta hur den respektive tycker och tänker i vissa frågor.
Till Aron har jag gjort ett spel med 4 bilder och man ska komma på saker som gör att de passar ihop, skillnader, likheter, vilken ska bort, det gäller bara att se och komma på, det finns inget rätt eller fel. Aron älskar att göra sådant med ord och byta ut bokstäver för att bilda nya ord. Jag hoppas han kommer tycka om det. Hela familjen kan spela det, som vuxen kan man ju gå längre med bilderna och försöka komma på olika kopplingar, som sagt det finns inget rätt eller fel.

Memory

Ta ett kort och svara

Hur tänker du?

Roliga stenar

En liten sten kan vara en rolig dekoration på bordet, i badrummet eller i hallen. Köp stenar från blomsterhandeln eller gå ut och plocka själv. Skriv ett litet meddelande, citat eller en fin tanke på dem och låt dem ligga framme, så att alla kan få läsa.
Gör ett blomsterarrangemang och lägg i en sten med en hälsning eller ett litet budskap. Lacka stenarna för att de ska hålla bättre.

 

 

Visst vill du?

Badsalt

Att göra sitt eget badsalt är en enkel sak och uppskattat av den som tillbringar mycket tid i badkaret. Varva färger för att få en cool effekt. Häll upp i en fin flaska. Jag har använt mig av en glasflaska där det förut var chili sås, allt funkar. En liten tygbit överst och en liten etikett, så är presenter klar att ges bort.

Doftande badsalt

Bröd i kruka

Jag hittade detta recept för flera år sedan, men har inte testat det förrän nu. Ett annorlunda sätt att baka på, men uppskattat. Man kan ge bort det inslaget i cellofan, istället för en blomma, eller ha det som ätbar dekoration på bordet.

Ett annorlunda sätt att baka på.

Kul ide

En värmande gåva

Att värma sina stela muskler i höstrusket kan vara skönt och vad passar då inte bättre än att sy en vetevärmare att ge bort.
De man köper brukar bara vara en korv och allt vete lägger sig i ena sidan hela tiden. Jag syr tre avdelningar i vetevärmaren, så att det alltid finns vete i nacken och på sidorna. Jag gjorde min ganska bred, för jag vill ha den så att den går ner en bit på ryggen, där jag oftast har ont. Jag gjorde den ganska tung, så att man också kan ha den som ett nackstöd i soffan. Min man la slag på den direkt och tyckte att det var en perfekt present till honom.

På bilden ser den väldig knölig och konstig ut, men den är kanon att ha på sig när man känner sig lite frusen.

En värmande gåva

Present på burk

Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska ge bort, speciellt till någon som har det mesta, men då kan man göra egen musli eller äppelchips, lite annorlunda, men väldigt uppskattande.
Rosta muslin i ugnen och blanda sedan i torkad frukt, blanda och häll upp i en snygg burk.  Ett band och en etikett och presenten är färdig.

 

Äppelchips

Hemmagjord musli

En kopp te

Att dricka te är gott och värmande. Att överraska med favoritteet , men med lite ändringar, kan vara en uppskattad present. Genom att göra på detta sätt, får den som dricker en liten hälsning, dagens citat eller en bra tanke att ha med sig under dagen.

Man tar bara bort papperslappen som sitter på och ersätter med en egen etikett med ett litet meddelande eller en positiv tanke. Gör två likadana och lägg tråden från teet mellan lapparna och limma ihop sidorna.

 

En om dagen

Nyckelpigor

Oftast ser man grisar eller tomtar i marsipan, men man kan göra i princip vilken figur som helst. Bara fantasin sätter gränser.
Jag gjorde nyckelpigor som jag doppade i choklad och gjorde prickar av choklad med en tandpetare.Sen kan man bara slå in dem i cellofan eller i en fin handgjord ask.

 

Nyckelpigor av marsipan.